07 August 2013

Си беше еднаш на Дивиот Запад

НАПОМЕНА: Статијата содржи експлицитно сексуално вознемирувачки содржини, кои не се препорачливи за лица помали од 18 години. Неопходен е надзор од родител/старател.
Лежам Љубанишча на плажа и се печам ко белвица во лимон на сонцено, го глеам сатов и си велам: „12 немат, 8 ќе ме фатит дур појдам дома, сигурно ќе се исколет денес на форумон”. Иако мислев дека ќе имаме уште една досадна ко мува на лајно сезона, сепак јубилејната 30-ка за нас ќе завршит релативно интересно, барем за тие ко мене.

Наместо трета среќа за македонскиве гејм мастери, испадна да ти била трета несреќа. Ај претходните двајца смртно настрадаа во борбата за македонскиот идентитет (не за друго, то е мејнстрим во Македонија... изминативе неколку века), но третиов испадна ко вонбрачно дете на Јохан во Македонија, па сеа сите го нејќет. Шо ќе му прајш, не е тој крив, не почна со него приказната.

Веројатно сме единствената држава на ХТ кај шо уредник е странски државјанин, поконкретно Србин, шо немат појма од македонски, ама еј - немат да напвам пак за то, не се плашите. Не е ни тој крив, така испаднало, бил во Охрид на одмор (а кој не бил?), па не можел да издржит и збучил еден тим. Шо ќе му прајш, дете, ај убеди го да почекат. Додека јас, како шо ми се обрати darkjesus на форум, дробев ко празна воденица за српскиот јазик и скокав ко прле пред магаре, Aleksandar го сфати то дека е нечија игра (пошо веројатно е феномен на балканов денешно време да мислиш со сопствен мозок), па ме нарече квазипатриот, а dadimo пак рече дека ете така во моментот ми светнало да ја покажам својата малодушност и своето малограѓанство. После то објаснав дека можда ќе се појавам утре со некој тим којшо под некоја чудна околност ќе станит тим на мој брачед од Бугарија?!?, и сеа батево било на одмор во Охрид, дознават за ХТ, прајт тим и ќе причат Бугарски на форум, ме сфаќаш? Ама тој е од 2004 и сите ја знајме ситуацијата! Е добро де, овај е од 2013 и шо? Брачедов сакат на Бугарски да причат, и шо сеа?

Шо кур да се замараш? Ни то не запали кај луѓево и испадна дека стварно сум скокал ко прле пред магаре, па го послушав dadimo којшо во сочуство со Aleksandar рече дека можда чоекот ќе се покаел шо отворил тим кај нас?!?, а ете ние важиме за гостопримлива и пријателска земја (кај шо стално ги плукаме нашите, а им ги лижиме на останатите). Така и јас се решив да преминам на страната на лижачите, бидејќи таму ме прифатија ко нормален, ме гледет со насмевка и уживам во секој момент од то, па ете сега си разменвиме постови на форум со Aleksandar, тој ми дават поддршка за блогов, се со цел да ја покажам својата граѓанска големина.

Туку доста за него, пред некое време добивме нов член во ХТ екипава, случајност или не (нека ве платат да размислите за да не испадните кретени со сопствено мислење, за без пари!!!) тој му е другар на Бушав, и стана еден од преведувачите. Е сеа, не дека се замарам за негоjот приватен живот, ама се прашвам со минималниов мозок шо го имам, колку реченици (зборој) да имат преведено чоеков во 3 сабајле? Или 5 сабајле? И то на три дена.

Ама глеам поубо, веќе имал време да напрајт втор тим (нели поради благодетот на платинумскиот супортер што му го поклони другар му), и која коинциденција, тимов му се викат Карл Маркс. И ај сеа? Ме влечит за јазик триста зборој да кажам, комунизам, диктатура (нели и то е мејнстрим кај нас), ова, она, ама си вељам, можда е у иностранство на арбајтен чоеков, таму можда нормално време е то за логирвење, шо знајш. Ама не е ни тој крив, глеам никој не се замарат, па си велам: Шо кур да се замараш?

И ти велам, муабетов ми беше за Бушав. Наводно наместил утакмица сиротиот. Ама види друже, не дека му е гајле на некого за утакмицата, туку сакет да го тргнет чоекот. Да ти кажам право и јас сакам, ми збогтиса веќе. Ама шо дека? Шо кур да се замараш? Чоекот имат развиено титанско, натприродно, божествено чувство за игнорирање на сите лица на форумон којшо тој на секои три дена го модерират. То ти е страшен судир на интереси. Уствари зависит од кај глеаш, ако глеаш од анусот можда не изглеат толку страшно, ама однапред богами... Тој немат намера сам да ја прекинит голготава, чунки знајт дека никој за ништо не се замарат, или како шо рекол Akademik: „shit happens, и ние мораме да се носиме со то”. Епа Бушав брату, со заедница каква шо можит само да се посакат, ти ветувам дека ние и понатаму ќе продолжиме искрено, храбро и достоинствено да ги јајме лајната и да ги лижиме мадињата, а ти продолжи да си бучиш во благодетите на бесплатниот платинумски супортер и ич не бери гајле.

Туку доста е и за него, ми се скрваја очиве, само не знам али од сонцево, али од нешо друго. Во меѓувреме квазипатриотот со магарешки мозок продолжвит малодушно и малограѓански да дробит ко празна воденица за да се напрајт првиот прирачник за Hattrick почетници на македонски јазик (сите заслуги за искрената работа и поддршка ги добиват minskj) којшо ќе им помогнит на сите оние корисници шо никогаш не успеале да се регистрирет, пошо Hattrick пропаднал.

Туку се заборајв на плажава, да си ги соберам пљачкиве и да бегам дур не ме имат стемнато. Со деца маштејнца не се сркат. Се читаме во наредна прилика.

Статијата нема за цел да повреди нечии чувства или интереси, туку да покажи дека лебот, маслото и нафтата поскапија, а платите останаа исти.

30 June 2013

Водич за Hattrick почетници

Нов си на Hattrick и не си сигурен што да ти биде следниот чекор? Во тој случај овде си на вистинското место!

Овој водич е наменет да ти даде одговори на многуте често поставувани прашања и се разбира да ти го олесни влезот во ХТ светот.

Овој водич е поделен во повеќе поглавја и се проширува и ажурира постојано.

Содржина

 1. Први чекори
 2. Грешки што треба да се избегнат
 3. Менаџерска лиценца
 4. Тренер
 5. Персонал
 6. Тренинг
 7. Видови на тренинг
 8. Кондиција
 9. Поставки/наредби за натпреварот
 10. Ѕвезди
 11. Трансфери
 12. Финансии
 13. Стадион
 14. Форма
 15. Тимски дух и самодоверба
 16. База за пријателски натпревари
 17. Збир од линкови
 18. Разно
 19. Деноминации и чести кратенки
 20. За читање
 21. Генерални забелешки за оваа тема и повеќе

1. Први чекори

1.1. Само што го добив мојот тим. Што треба да сторам?
- Треба да изготвиш долгорочен план којшто ќе ти овозможи задоволство при водењето на твојот клуб. Не е добра идеја да се фрлат сите пари за трансфер на играчи. Hattrick е маратон, а не спринт. Учи од други менаџери и користи го за таа цел форумот за поставување на прашања.

1.2. Треба да ја завршам менаџерската лиценца, но сеуште не сфаќам некои работи. Може да ми објасниш повеќе за тоа?
- Повеќе информации тука.

1.3. Сега сакам да преземам некои први разумни чекори. Објасни ми повеќе!
- Како прво: треба да го ѕирнеш тимот. Каков вид на играчи имаш? Кои од нив се млади? Има ли некои играчи чии што вештини отскокнуваат од останатите? Кој дел од тимот ги содржи најслабите играчи? Која е општата кондициона состојба на момците?

Откако ќе го направиш тоа, треба да размислиш каков тип на тренинг ќе одбереш (можеш да најдеш преглед на најчестите типови на тренинг и општи забелешки за тренинг нешто подоцна во оваа статија).
Исто така, ова е моментот кога можеби би сакал да побараш CHPP алатка малку да ти помогне (но, ова не е задолжително, можеш да играш Hattrick и без таква алатка!).

1.4. Мојот тренер... да го отпуштам и да си земам нов?
- Не, новите тимови добиваат преоден (=6) тренер уште од почеток, што е сосема пристојно за почеток. Лидерските способности (водство) на тренерот сеуште немаат особено значење за натпреварување во лигата во којашто се наоѓаш моментално. Во основа водството е од значење кога ќе почнеш да користиш натпревар на сезоната и/или играј опуштено и истото го употребуваш осмислено и стратегиски. Значи, високо водство во моментов би било само фрлање на значајни ресурси.

1.5. Што сега?
- Досега најверојатно веќе си нашол тип на тренинг за твојот тим. Исто така сигурно си ги поминал одговорите на прашањата во точката 1.3. Сега е време да се најдат соодветни тренирци (млади играчи кои треба да се тренираат). Истите можат да се најдат на трансфер листата. Биди внимателен и немој да купуваш се и сешто!
Повеќе детали за тренирци можеш да најдеш тука.

1.6. Кондиција?
- Првичниот тим секогаш има релативно лоша кондиција. Откако ќе одбереш тип на тренинг и си купил тренирци, треба да размислиш за стратегија како на сите твои играчи (старите што не си ги продал или отпуштил и младите што си ги купил) да им ја зголемиш издржливоста (кондицијата) на задоволително ниво. Добра идеја е на почетокот да се држи релативно висок удел на кондиција во тренингот (првите неколку недели) за потоа кондициониот удел да го намалиш. Ќе треба самиот да го најдеш оптимумот за твојот тим. За секој тим тој оптимум може да е различен.

1.7. Постојат ли и други (навистина значајни) работи што треба да ги прочитам што е можно побргу?
- Да. Во секој случај треба да го прочиташ прирачникот. Прирачникот не ги објаснува сите работи, но понекогаш треба да се чита "меѓу редовите" за да се сфатат некои работи. Читањето на прирачникот е дефинитивно неопходно. Доколку сакаш да читаш повеќе од нормалниот почетник, тогаш интересна лектира може да се најде овде. Исто така осигурај се претходно да прочиташ се останато.

2. Грешки што треба да се избегнат

2.1. Дали да се обидам со рандом трансфери?
- Не. Купување и продавање на играчи без многу мислење е сигурен начин за влегување во минус и за напуштање на играта поради банкрот. Твојот концепт сигурно не е банкротирањето?
Подобро е на почетокот да си направиш концепт за тренирање и потоа во склад со тој концепт да си купиш соодветни играчи (исто така при изборот на играчи за твојот тренинг концепт не треба да се расфрлуваш со парите кои на почетокот ги немаш многу).
Доколку клубот се наоѓа во финансиски тешкотии/минус, тогаш овде можеш да пронајдеш некои корисни информации и совети.

2.2. За мојот последен натпревар не наместив постава/поставив помалку од 9 играчи во последниот натпревар. Изгубив 0:5. Дали тоа ќе има негативни последици?
- Да. Играчите што требало да играат во тој натпревар нема да добијат тренинг за таа недела.

2.3. Инвестирам во младинска академија/младинска школа. Сигурен сум дека тоа е добро, бидејќи иднината им припаѓа на младите, точно?
- Основната идеја не е лоша, бидеќи ќе тренираш млади играчи за сениорскиот тим. Но, пред да инвестираш средства во кој и да е од двата младински система, треба да обрнеш внимание дека тие средства ќе мораш да ги одвојуваш секоја недела за евентуално во иднината тие средства да ти се вратат (дури и тогаш тоа не е 100% загарантирано). Младинската академија/школа е голема инвестиција за млад тим. Средства кои се подобро инвестирани за играчи кои ќе се тренираат во сениорскиот тим или средства кои може да се остават на страна дури не почне да ти се исплати тренингот (на пр. со продавање на тренирани играчи).
Младинската академија ќе те чини 200'000 МКД неделно и истата не може да се затвори кога ќе посакаш, ами ќе мораш да почекаш најмалку 6 недели, а истото ќе можеш да го сториш само доколку ја напуштиш лигата во која се наоѓаш. Во спротивно ќе мораш да почекаш уште подолго време.

2.4. Правила за однесување на форумот. Што е па сега тоа?
- Постојат правила за форумите и однесување на форумите и ти треба истите да ги почитуваш. Општите правила за однесување на форумите се наоѓаат овде (јавните форуми можат да имаат и специјални правила, така што внимавај на лепливите теми на форумот (sticky)).
Како што е напоменато, постојат правила и истите се тука за да се почитуваат. Доколку се држиш до нив нема да доживееш непријатни изненадувања. Доколку отвориш тема во форумот за прашања, истото треба да го сториш на љубезен и достоинствен начин. Луѓето што евентуално би ти одговориле на прашањето се исто така менаџери како и ти и тие одвојуваат време и енергија на волонтерска база за да ти одговорат на поставените прашања.

2.5. Дали стандрадните постави се нешто важно?
- Доколку немаш поставено стандардна постава, тогаш ризикуваш играње на натпревар со помалку од 9 играчи. Во нормални услови тоа не би се случило, бидејќи добар менаџер се логира во редовни временски интервали и знае што се случува со тимот. Но, понекогаш реалниот живот може да ги протресе твоите планови и може да се случи да нема да можеш да се логираш баш во тој момент кога ќе сакаш да наместиш постава или немаш можност за логирање пред да почне натпреварот (можеби Hattrick серверите не се онлајн? Или можеби твојата телефонска линија е оневозможена?)
Мал совет: Секојпат кога снимаш постава за актуелен натпревар, обележи ја кутијата "Сними ја оваа постава како стандардна". На тој начин твојата последна постава ќе биде воедно и стандардна постава.

4. Тренер

4.1. Која е ползата од тренерската вештина на тренерот?
- Тренерската вештина на тренерот е најважниот параметар при тренингот. Колку е тренерската вештина повисока, толку побрз е тренингот. Исто така, средната форма на тимот зависи многу од тренерската вештина на тренерот.

4.2. Дали има некоја полза од лидерските способности на тренерот?
- Водството одредува колку бргу тимскиот дух ќе се врати назад на нормалната вредност од 4,5. Доколку тимскиот дух е под неутралното ниво, тренер со високо водство ќе доведе до побргу зголемување на тимскиот дух. Доколку тимскиот дух се наоѓа над нормалата, тогаш високото водство ќе допринесе тимскиот дух да не паѓа пребргу.

4.3. На еден тренер му е потребно искуство, така?
- Не, искуството не влијае во тренерската способност. Искуството е важно само при конверзија на играч во тренер. Во тој случај високо искуство доведува до пониска цена на конверзија и го одредува максималното ниво на тренерската вештина. Еден играч со солидно (7) искуство при конверзија не може да се претвори во одличен (8) тренер. Максималното ниво на вештина на новиот тренер е одличен (8).

4.4. Дали на тренерот му се потребни други вештини?
- Не. Останатите вештини не влијаат врз способностите на тренерот.

4.5. Дали постои некоја специјална плата за тренерот?
- Не. Како и секој друг играч тренерот ќе биде платен во согласност со вештините. Но, тренерите во нормален случај имаат ниски или непостоечки вештини, така што платата им е ниска.

4.6. Како да назначам нов тренер?
- Постојат два начини. Можеш да регрутираш екстерен тренер или да назначиш твој играч како тренер. Доколку назначиш сопствен играч, тогаш тој мора да исполнува неколку услови кои се објаснети подолу.

4.7. Дали тренерот да биде одбранбено ориентиран, напаѓачки ориентиран или неутрален?
- Зависи од тренинг концептот што го имаш одбрано. Офанзивен тренер е можеби пожелен доколку се тренира одбрана, бидејќи одбраната се зајакнува преку тренингот и обратно за дефанзивниот тренер. Се разбира, изборот на тренер зависи и од личните преференци. Навистина нема некое универзално решение за изборот на видот на тренер.

Статистички податоци на англиски кои го покажуваат ефектот на различни тренинг типови: Coach's tactics.

4.8. Сакам еден од моите играчи да го назначам за нов тренер. Како да го сторам тоа?
- Како прво, овој начин на поставување нов тренер е од особено значење допрва кога ќе научиш (и имаш потреба) да манипулираш со нивото на тимскиот дух. Исто така, нема смисла да назначиш некој од твоите играчи како тренер, доколку неговите лидерски способности се слаби (4) или пониски од тоа ниво. Ќе почнеш да штедиш пари допрва со преодно (6) водство па нагоре (нешто поефтини се и конвертирани тренери со недоволно (5) водство).
Искуството е од исклучителна важност при конверзија на играч во тренер. Колку е искуството повисоко, толку е цената на конверзијата пониска (нивото на водството не влијае во цената). Тренерската вештина не може да биде повисока од искуството на играчот во моментот на конверзија. Играч со преодно искуство може да се претвори во тренер со преодна тренерска вештина, но не во тренер со солидна тренерска вештина.
Исто така како забелешка: играчот што имате намера да го претворите во тренер мора да бил најмалку 16 недели (112 дена) во вашиот тим и да има слаб (4) искуство, за истиот да може да биде претворен во тренер.

4.9. Дали е можно да се подобри лидерката способност на тренерот или на некој од играчите?
- Не, тоа не е можно.

4.10. Мојот тренер е повреден. Дали тоа влијае врз тренингот?
- Не, повредата на тренерот нема последици по тренингот.

5. Персонал

5.1. Која е улогата на персоналот?
- Секој член од персоналот има одреден ефект на некој дел од тимот. Доколку вработите повеќе членови на персоналот од ист вид, тогаш нивниот ефект ќе се зголеми, но доприносот на секој дополнителен член ќе биде помал отколку допринесот на претходно вработениот (доприносот не е линеарен).

5.2. Колку ќе ме чини персоналот?
- Секој член на персоналот те чини 36'000 МКД неделно. Отпуштањето на член од персоналот ќе те чини дополнителни 36'000 МКД. Самиот акт на вработување не те чини ништо. Еден мал совет: Доколку планираш да отпуштиш член од персоналот, тогаш тоа треба да го сториш пред финансиското ажурирање за таа недела - петок во 23:20, за да имаш максимален учинок од нивното дејство.

5.3. Колу членови од персоналот треба да вработам?
- Теоретски можеш да вработиш до 10 членови од секој вид на персонал. За почеток е доволно да вработиш помеѓу 5-6 помошници тренери, 1 физиотерапевт, 1 портпарол. Со тек на време како јакнеш финансиски, бројот на помошници тренери можеш да го зголемиш до 9 или 10, физиотерапевтите на 3-4, а бројот на портпаролите е зависен од бројот на навивачи. Бројот на спортските психолози е битен допрва откако ќе бидеш компетитивен во IV-та лига.

5.4. За што служат портпаролите?
- Портпаролите имаат позитивно влијание врз расположението на спонзорите и на навивачите. Паричните средства од спонзорите зависат од големината на навивачкиот клуб и од расположението на спонзорите. Златно правило е на секои 250-300 навивачи по еден портпарол. Повеќе информации за спонзорите можеш да најдеш овде и овде.

5.5. Може да ми објасниш нешто повеќе за помошниците тренери?
- Тие ја зголемуваат брзината на тренингот и ја подобруваат средната вредност на формата во тимот. Како почетник ќе треба да се задоволиш со 5-6 помошници, за потоа да зголемиш на 9-10.

5.6. Има ли полза од физиотерапевтите?
- Тие го намалуваат ризикот од повреди кај играчите. За жал, нивниот реален ефект е непознат. На почеток е доволно да вработиш 1-2. Кога ќе зајакнеш финансиски ќе можеш да вработиш повеќе доколку сметаш дека ти се потребни.

5.7. Спортски психолози. Дали моите играчи се навистина нестабилни личности?
- Спортските психолози влијаат врз тимската самодоверба. Тимската самодоверба влијае директно врз рејтинзите во нападот и е правопропорционална со влијанието врз рејтинзите. Од прирачникот следи дека психолозите исто така имаат влијание врз тимскиот дух, но до кој степен се одразува тоа влијание е непознато. Ефектот на психолозите може да се види веднаш по компетитивен натпревар и по неделното финансиско ажурирање. Овде можеш да најдеш повеќе информации во врска со самодовербата.

5.8. Што е со докторите. Каква е ползата од нив?
- Вработувањето на докторите ќе ја зголеми брзината на оздравување на повредените играчи. Во основа, брзината на оздравувањето на играчите од повредите зависи од видот на повредата (+1, +2 ...), бројот на докторите и староста на играчот. Млади играчи со повреди од тип +1 или +2 со 4 доктори ќе заздрават за помалку време отколку што е типот на повреда. Доприносот на бројот на докторите не е линеарен. Постојат доста пресметувачи на брзина на заздравување, но не сите се точни (некои користат стари формули). Еве еден којшто можете да го користите.

6. Тренинг

6.1. Зошто е толку важно да се следи сериозен тренинг план?
- Тренирањето на играчите има повеќе предности. Како прво, го зајакнува оној дел од тимот што се тренира, а како второ - финансискиот дел по продажбата на тренирани играчи ќе ти овозможи да регрутираш уште подобри играчи. Но, најважно од се е дека тренингот ќе ти овозможи еден вид на економско осигурување за преживување во ХТ светот.

6.2. Јас сум почетник. Дали постојат типови на тренинг кои се особено лесни/полезни за мене?
- Hattrick нуди голем број на тренинг видови. Најсоодветен тип на тренинг за почетници: на гол, напад, креирање игра, одбрана. Нафрлувања (крило) е доста комплициран тренинг, а долготраен тренинг на "од прекин" бара големи финансиски средства, кои ти како почетник ги немаш.

6.3. Кого да тренирам?
- Ќе си купиш млади играчи помеѓу 17 и 19 години, а истите (или дел од нив) ќе ги продадеш по неколку сезони постојан тренинг. За да добијат тренинг, играчите мораат да играат на позиции кои се релевантни при одбран тип на тренинг. Ништо не те спречува играчите (или дел од нив) да ги задржиш штом мислиш дека нивниот тренинг е завршен и се префрлиш на тренинг на друг дел од тимот.

6.4. Дали пријателските натпревари се навистина важни?
- Да. Тие овозможуваат да тренираш повеќе играчи во текот на една ХТ недела (двојно повеќе) и на тој начин ти го зголемуваат профитот при продажбата на тренирани играчи. Истите овозможуваат побрзо увежбување на различни формации и воедно можат да ти ги зголемат примањата (преку посетеноста на стадионот).

6.5. Колкаво ниво на тренинг да поставам?
- Никој не те присилува да поставиш одредено ниво на тренинг, но ако поставиш 100%, тогаш формата на твоите играчи нема да се замрзне, а истовремено твоите играчи го добиваат максимумот од тренингот.

6.6. Дали постои идеален кондиционен удел во тренингот?
- Не. Секоја екипа се состои од различни играчи и поради тоа има поинакви побарувања (поради старосната структура на тимот). Повеќе за кондицијата можеш да прочиташ овде.

6.7. Од што зависи брзината на тренингот?
 • тренерската вештина
 • број на помошници тренери
 • ниво на тренинг
 • годините на играчите што се тренираат
 • моменталното ниво на вештина
 • видот на тренинг
 • број на минути одиграни на позиција што се тренира во текот на една ХТ недела
 • колку е повисок кондициониот удел, толку е помал уделот на тренингот и обратно
6.8. Кои играчи добиваат тренинг на вештина?
- Секој играч што заиграл на позиција соодветна на одбраниот вид на тренинг ќе добие онолку тренинг колку што играчот играл на терен. Можни се максимум 90 минути тренинг во текот на една ХТ недела (од четврток до четврток). Доколку еден играч играл повеќе од 90 минути на соодветна тренинг позиција тој сепак ќе добие тренинг за само 90 минути.

6.9. Мојот играч мораше да го напушти теренот поради два последователни жолти картони, односно поради црвен картон. Дали сепак ќе добие тренинг?
- Да, но само за онолку минути, колку што играчот бил на терен. Се разбира, позицијата на којашто играчот играл мора да е соодветна со видот на одбраниот тренинг.

6.10. Поради повреда еден играч мораше да излезе и да се замени со друг. Дали излезениот играч ќе го добие својот дел од тренингот?
- Да, но само за онолку минути, колку што играчот бил на терен. Се разбира, позицијата на којашто играчот играл мора да е соодветна со видот на одбраниот тренинг.

6.11. Поради повреда еден играч мораше да излезе и да се замени со друг. Дали замената ќе го добие неговиот дел од тренингот?
- Да, но само за онолку минути, колку што замената била на терен. Се разбира, позицијата на којашто играчот играл мора да е соодветна со видот на одбраниот тренинг.

6.12. Мојот играч во последниот лигашки натпревар мораше да го напушти теренот поради два последователни жолти картони, односно поради црвен картон. Тој играше на позиција релевантна за тренингот. Дали има смисла да го поставам да игра на соодветна тренинг позиција во следниот пријателски натпревар?
- Да, минутите се собираат до максимум од 90 можни тренинг минути. Пример: тренираш креирање игра. Играчот играл 50 минути како врскар во лигашкиот натпревар и потоа добил црвен картон. Дај му да игра 40 минути како врскар во пријателскиот натпревар веднаш по лигашкиот и тој ќе го добие максимумот од тренингот за таа недела.

7. Видови на тренинг

7.1. На гол

Предности:
 • само двајца тренирци. Ќе имаш повеќе парични средства што можеш да ги употребиш за да го зајакнеш тимот.
 • апсолутна формациска слобода. Можеш да играш со која и да е формација и истите да ги уигруваш.
 • брзо "вртење" на паричните средства: за една сезона ќе можеш да ги продадеш голманите (или само еден) и да се стекнеш со голем прилив на нови средства и така да преминеш на друг вид на тренинг или да останеш на истиот.
 • фер трансфери: голманската вештина може секогаш да се провери со соодветна алатка за проверка на истата. Знаејќи го точното подниво на вештината е од значајна предност при продавање или купување на голмани.
 • брзи "качувања" на вештина
Негативности:
 • на долги патеки се профитира послабо
 • тимот напредува доста тешко
 • ниту еден од битните делови на тимот не се тренира. Гоманот е важен, но не е најважен.
7.2. Одбрана

Предности:
 • евтини тренирци
 • со тек на време ќе можеш да зготвиш прилично силен тим (додуша ќе ти треба тактичко знаење и умешност за таа цел)
 • централните одбранбени и бековите добиваат 100% тренинг; тоа ти овозможува да тренираш до максимум 5 играчи по натпревар и до 10 играчи во текот на една ХТ недела.
Негативности:
 • да купиш 10 добри тренирци може да се покаже како доста скапа работа
 • немаш баш некоја слобода во врска со формациите. Доколку сакаш да оствариш максимум профит ќе мораш да се држиш до формациите со петмина дефанзивци 5-4-1, 5-3-2 или 5-5-0. Се разбира можни се и 4-4-2 или 4-5-1 за лигашки натпревари, но на тој начин ќе тренираш само 9 играчи.
 • ова е најспориот тип на тренинг
 • победите нема да бидат баш толку чести. Доколку сакаш да уживаш во плејада на голови (во туѓата мрежа), тогаш ова може не е баш најсоодветниот тип на тренинг за тебе.
7.3. Врскари

Предности:
 • пристоен профит
 • пристојна брзина на тренинг
 • противниците полесно се победуваат доколку доминираш со средниот ред
 • 3-5-2 е главната формација за овој вид на тренинг и се смета како најповолна формација во мнозинството натпревари
Негативности:
 • потребни се секундарни вештини (одбрана, додавање или крило) за да се максимира профитот
 • тренирци со секундарни вештини се поскапи, а тоа може да се одрази на финансиски план, бидејќи потребни ти се 6 тренирци како врскари и 4 како крила. Врскарите добиваат 100% тренинг, а крилата 50%.
7.4. Напад

Предности:
 • само 6 тренирци за кои треба да се грижиш
 • релативно брз тренинг
 • ги подобрува твоите рејтинзи во напад (особено централниот напад)
Негативности:
 • слаба формациска флексибилност: можни се само 3-4-3, 4-3-3, 2-5-3 или во многу ретки случаи и 5-2-3
 • сериозни тренирци се скапи
 • потребни се секундарни вештини (додавање или на крило) за да се максимира профитот
 • ќе ти треба поприлично сила во средниот ред за да бидеш конкурентен на почетокот од тренингот
7.5. Нафрлувања (крило)

Предности:
 • брз тренинг
 • тренирците во основа се ефтини (додуша висок профит е можен само доколку играчите поседуваат сериозни секундарци - поголеми од недоволен (5), што од друга страна поприлично ги поскапува тренирците)
 • висока формациска флексибилност (може да се користат сите формации без да изгубиш тренинг место)
Негативности:
 • 4 тренирци (бековите) добиваат само 50% од тренингот
 • релативно комплексен вид на тренинг: нема да можеш да го максимираш профитот и да користиш тактичка флексибилност без доволно искуство.
7.6. Крилни напади

Предности:
 • ти дозволува да тренираш повеќе тренирци отколку со нафрлувања (крило)
Негативности:
 • 10 тренирци (кои можат доста да те чинат)
 • без посебна формациска флексибилност. Доколку сакаш да го максимираш профитот од тренингот. Принуден си на формациите 3-4-3, 4-3-3, 2-5-3 или 5-2-3 (без врскари)
 • брзината на тренингот е околу 63%-67% од онаа на нафрлувања (крило)
 • препорачливо само на ниски нивоа на вештини, бидејќи и со "успорениот" тренинг, сепак се добиваат пристојни резултати.
7.7. Додавање

Предности:
 • добро платена вештина на трансфер пазарот
 • тренингот е брз (кратки додавања)
Негативности:
 • ти требаат доста финансиски средства за да купиш соодветни тренирци
 • 16 играчи можат максимално да се тренираат, но тие треба да ги купиш, а платите нема да им бидат ниски
 • 2-5-3 е единствениот начин да се максимира профитот
 • не е погоден за почетници
7.8. Од прекин

Предности:
 • тотална формациска слобода
 • се тренираат сите играчи, а воедно бонус од 25% за изведувачот на прекините и за голманот (што повлекува дека до 4 играчи можат да го добијат бонусот)
Негативности:
 • за ова ти требаат доста финансии, бидејќи може да се тренираат 22 играчи кои првин треба да се купат (не сметајќи ги евентуалните замени); сите играчи би требало веќе да имаат развиени вештини
 • тимскиот дух и формациската уиграност страдаат поради големиот број на трансфери
 • непрепорачливо за почетници
7.9. Кондиција
- Кондицијата порано беше можно да се тренира, но денес единствениот начин да се тренира е со доделување на кондиционен удел во тренингот. Повеќе информации за кондицијата може да прочитате овде.

7.10. Постојат и други видови на тренинг?
- Да, но тие не се препорачливи за нови корисници и во основа само одреден мал процент на менаџери ги користат, бидејќи се мошне комплексни и потребно е повеќе време за да се види вистинска полза.

8. Кондиција

8.1. Дали постои идеален кондиционен удел?
- Не постои такво нешто. Секој тим има различна старосна структура и со тоа различни потреби што се однесува до кондициониот удел. Потребно е самиот да пронајдеш кој е идеалниот кондиционен удел за твојот тим. Имај на ум дека како што стареат играчите за да го одржиш кондиционото ниво или да им го зголемиш ќе ти биде потребно поголем кондиционен удел отколку кога играчите би биле помлади. За таа цела потребно е да експериментираш. Да се заокружи: кондициониот удел може да биде превисок, но исто така може да биде и пренизок. Избегнувај ги двата случаи.

8.2. Дали постојат некои општи правила за кондициониот удел?
- Кондициониот удел треба да се одбере така што ќе се осигура дека играчите нема да губат од вредноста за кондиција. Треба самиот да пронајдеш кој е оптималниот кондиционен удел за твојот тим. Овде ќе најдеш сериозна студија во врска со кондицијата.

8.3. Врз што влијае кондицијата?
- Кондицијата има влијание врз многу делови.

а) Влијание врз натпреварот
 • мала кондиција предизвикува играчот да се заморува порано, а со тоа да опаѓа неговиот придонес во рејтинзите.
 • одбранбен играч којшто страда од ниска кондиција, а се спротивставува на напаѓач со висока кондиција може да предизвика појавување на специјален настан во корист на напаѓачот.
б) Влијание врз тренингот
 • секоја недела еден дел од вкупниот тренинг се доделува на кондициониот тренинг. Тренингот на вештината се продолжува колку што кондициониот удел се зголемува.
 • староста на играчите е важна за зголемување на општата кондиција на играчот. Младите играчи ја зголемуваат кондицијата без потешкотии, додека на старите играчи им треба значително време и (понекогаш) поголем кондиционен удел.
 • многу ниски вредности за кондицијата се качуваат побргу отколку високи вредности (под претпоставка дека сите други параметри важни за кондицијата се идентични). Додуша ова не е толку важно, бидејќи сите млади играчи (извлечени од академијата) имаат слаба (4) кондиција.
8.4. На кој од играчите им треба најмногу кондиција?
- На сите играчи им треба кондиција или во спротивно ќе се заморуваат побргу и со тоа рејтинзите на тимот исто така ќе се намалат во текот од натпреварот. На врскарите и на сите други играчи (офанзивни дефанзивци, повлечени напаѓачи и крилата со вредности во креирање игра) кои допринесуваат значително кон рејтингот на средниот ред (особено крила со наредби кон средина) би требало да имаат релативно висока кондиција.

9. Поставки/наредби за натпреварот

9.1. Која е релацијата помеѓу поставата и тренингот?
- Поставата треба да се намести во согласност со одбраниот вид на тренинг. Доколку одберете напад, тогаш паметно е да се играат формации со 3 напаѓачи (3-4-3, 4-3-3 или 2-5-3 - или екстремна 5-2-3). На тој начин се овозможува тренинг на максимален број на тренирци. Формацијата 4-5-1 тоа нема да ти го овозможи. Доколку одбереш креирање игра како тренинг, тогаш би требало да се држиш до формации со 5 играчи во средниот ред (2-5-3, 3-5-2, 4-5-1 или 5-5-0). Некој што тренира одбрана би требало да одбере 5-3-2, 5-4-1 или 5-5-0 формација. На тој начин се овозможува тренирање на максимален број на играчи (за разлика од формацијата 4-4-2 или 4-3-3). Но никогаш не е исклучено од време на време да се игра формација која не е оптимална за тренингот.

9.2. Сигурен сум дека постои формација која е надмоќна над сите останати, така?
- Не, не постои таква формација.

9.3. Кога има смисла да се употребува тактика?
- Тоа зависи од твојот противник. Тактиката има смисла само доколку твојот тим е оптимизиран за играње на некоја посебна тактика, на пример што се однесува до додавањето и специјалните способности. Повеќе за тактиките можеш да прочиташ овде.

9.4. На страничката со поставата постои можноста да се дадат разно-разни наредби како: "офанзивно", "дефанзивно" и доста други интересни работи. Објасни ми поконкретно.
- Офанзивен играч придонесува повеќе кон нападот (конкретно значи зголемен придонес кон средниот ред и нападот). Дефанзивен (повлечен) играч ќе има зголемен придонес кон средината (за повлечени напаѓачи) или одбраната (за останатите позиции). Играч со наредба за играње кон средина ќе има зголемен придонес кон централните сектори (бек кон средина или крило кон средина). Играч којшто игра кон крило ќе има зголемен придонес кон надворешните сектори. Доколку еден играч има посебни наредби, тогаш рејтинзите од секторите ќе се сменат и ќе бидат поконцентрирани во зависност од наредбите на играчот. Пример: офанзивен врскар ќе придонесе помалку во одбраната и кон средниот ред, но затоа ќе има зголемен придонес кон нападот. Види ја исто така табелата со индивидуални наредби до која можеш да пристапиш преку поглавјето "Постава: Основи".
Исто така можеш на еден играч да му доделиш друга позиција, во зависност од неговата моментална позиција.

9.5. Како размислува противникот?
- Најверојатно противникот се прашува истото. Треба да научиш да го набљудуваш противникот и на тој начин ги разоткриеш неговиот стил на игра, тренингот што го следи (можеби ќе ја игра истата формација што досега ја играл). Каков вид на тренер има, кои му се лидерските способности? Дали менаџерот се логира во редовни временски интервали? Значи: набљудувај го противникот и гледај да погодиш како ќе ти игра. Колку повеќе дознаеш низ набљудувањето, толку подобро за тебе.

9.6. Не постои ни теоретска шанса за победа. Што да сторам?
- Ретко се случува да немаш баш никаква шанса, но одвреме на време може да се случи изгледите за успех да се многу ниски. Во такви случаи може да е тактички паметно да се одигра "опуштено" за во случај сопствениот тренер да поседува лидерски способности од недоволен (5) или повисоко (во наредниот натпревар ќе имаш бонус на рејтинзите на средниот ред) или пак доколку тимскиот дух во последно време опаднал поради играње на "натпревар на сезоната".

9.7. Дали постојат помошни алатки за поставување на постава за натпревар?
- Постојат неколку. Некои од нив даваат и предвидувања на рејтинзите со индикација за веројатност на победа, реми или пораз. Во основа, алатките се само помошници кои не ја предвидуваат идината ами се само показатели за веројатности. "Никогаш не и верувај слепо на една алатка" е разумно мото кон кое би требало да се држиш. Алатките никогаш не ги користат вистинските ХТ-формули и во тој поглед може да се сметаат само како (добри или лоши) предзнаци. Самиот ХТ-енџин има еден вид на предвидени рејтинзи и во склоп со Foxtrick може да се добијат прилично добри предвидувања за рејтинзите при што може да се земе во предвид и кондицијата на твоите играчи.

9.8. Дали е важно да победувам во пријателските натпревари?
- Не (освен ако мислиш дека "перчењето" ти личи). Резултатите од пријателските натпревари немаат икакво влијание врз тимот или кој и да е сегмент од играва. Исто така, црвените или жолтите картони од пријателските натпревари имаат важност само до крајот на натпреварот - потоа истите се бришат.

Превод и адаптација на македонски јазик minskj

22 June 2013

Maktrick куп

Добредојдовте на првото издание од Maktrick купот.

Главната цел на првото издание од купот е да го промовира блогот Maktrick, посветен на македонската Hattrick заедница. Содржината редовно ќе биде ажурирана и проширувана.


1. Календар

Пријавување3 јули 2013
Квалификации10 јули 2013
Квалификации17 јули 2013
Ждрепка17 јули 2013
Групна фаза - 1 коло24 јули 2013
Групна фаза - 2 коло31 јули 2013
Групна фаза - 3 коло7 август 2013
Четвртфинале14 август 2013
Полуфинале21 август 2013
Финале28 август 2013
Група А 1° Група B 2° Група C 1° Група D 2° Група А 2° Група B 1° Група C 2° Група D 1°
Победник ЧФ 1 Победник ЧФ 2 Победник ЧФ 3 Победник ЧФ 4
Победник ПФ 1 Победник ПФ 2

2. Правила

 • Право за пријавување има секој македонски тим
 • Пријавувањето ќе се одвива на официјалната тема од купот на форумот од Hattrick
 • Учество во купот ќе земат 16 екипи, поделени во 4 групи по 4 тимови
 • 12 најдобро рангирани тимови ќе обезбедат директно учество во купот
 • Останатите 4 места ќе бидат пополнети преку квалификации
 • Натпреварите од купот ќе се играат на неутрален терен (стадионите ќе бидат дополнително објавени)
 • Предизвикот може да го прати било кој тим
 • Ако двата тима не си пратат предизвик, ќе се запише службен резултат 0:0
 • Ако едниот тим го предизвика другиот, а тој не прифати, ќе се запише службен резултат 3:0 во корист на тимот што предизвикува
 • Ако некој од двата тима закажи пријателска со друг тим, ќе се запише службен резултат 3:0 во корист на вториот тим

3. Награди

1во место10 кредити
Можно е наградите да претрпат позитивни промени.

4. Пријавени

# Екипа Менаџер Лига
1 FK Bejbunar Ohrid (925589) ironm-DETISTE IV.63
2 FC Skaut (485310) Toni-PACER II.4
3 Vardar (485258) godshand III.4
4 Sun Sity (925534) covece-VOJVODA III.5
5 Pitaci (1749331) minskj II.4
6 ManUtd 4ever (1748700) Miki-PACER II.3
7 Cerapovci (1748857) Isakov-GIGANT IV.61
8 Sv.Naum (485252) Aleksandar-GIGANT II.4
9 Megapolis Rovers (1748611) Akademik- III.1
10 F.C.Borkavala (1749033) micinho III.9
11 komiti (1749041) georgiu IV.55
12 Kumanovo 2009 (1748581) Stefanmkd II.3
13 PMF United (925399) YulBriner-PACER III.2
14 FC Madzari (484444) donbobi IV.10
15 The cannon (1748690) yoco2211 III.14
16 Mlecen (925509) Jovanovski_Martin IV.8
17 FK Zapad (925700) GM-Busav I.1
18 AC FAMILY (925430) koljo-FAMILY III.10
19 FK. BITOLA (1749223) Sub-Zero_r_i_s II.4
20 FK Ohrid (925624) Risto-DETISTE IV.12


5. Ждрепка

Ждрепка за квалификациитеЖдрепка за групната фаза6. Табели

Група А
# Екипа ОН П Н П Гол Поен
1 The cannon 3 2 1 0 10:2 7
2 Vardar 2 1 1 0 5:2 4
3 AC FAMILY 2 1 0 1 3:5 3
4 ManUtd 4ever 3 0 0 3 0:9 0

Група B
# Екипа ОН П Н П Гол Поен
1 Pitaci 3 2 0 1 11:5 6
2 Megapolis Rovers 3 2 0 1 10:5 6
3 Sun Sity 3 2 0 1 9:5 6
4 Kumanovo 2009 3 0 0 3 2:17 0

Група C
# Екипа ОН П Н П Гол Поен
1 F.C.Borkavala 3 3 0 0 12:0 9
2 komiti 3 1 1 1 5:7 4
3 Sv.Naum 3 1 0 2 3:8 3
4 FC Skaut 3 0 1 2 4:9 1

Група D
# Екипа ОН П Н П Гол Поен
1 FK.BITOLA 3 3 0 0 11:0 9
2 FC Madzari 3 2 0 1 12:8 6
3 FK Zapad 3 0 1 2 5:8 1
4 PMF United 3 0 1 2 2:14 1

7. Четвртфинале

The cannon - Megapolis Rovers (1 - 0)
F.C.Borkavala - FC Madzari (4 - 2)
AC FAMILY - Pitaci (0 - 5)
komiti - FK.BITOLA (0 - 2)

8. Полуфинале

The cannon - F.C.Borkavala (1 - 4)
Pitaci - FK.BITOLA (1 - 7)

9. Финале

F.C.Borkavala - FK.BITOLA (1 - 2)

11 June 2013

Најава за Maktrick куп и Супер куп

Минатиот пат пишував за некои актуелни случувања и за нашата релативно пасивна заедница. Да бидам искрен оттогаш не се сменија многу работи, но кој и би можел да очекува во толку краток период нешто да се промени? Сепак, денес сакам и ќе пишувам за нешто друго. Првата работа е нешто што многу ме изненади откако го започнав проектов, а втората работа се некои новости кои ги спремаме за натамошниот дел од сезоната.

Она што им е на сите активни форумџии познато е дека на форум не пишуваат повеќе од 20-30 луѓе. Токму затоа кога го објавив блогот на форум, не очекував повеќе од 30тина посети. Но, наместо 30, уште првиот ден имаше преку 80 посети. Денес, после 2 недели откако започнав, блогот има преку 1.000 посети од коишто околу 400 се уникатни. Се разбира, за успешниот старт помогнаа и оние коишто несебично објавија линк до блогот, а моментално блогот го има и на страната од У20 репрезентацијата благодарение на нашиот селектор Stefanmkd.

Но, тие почетни бројки додека блогот беше објавен само на форум ги потврдија моите претпоставки дека бројот на оние коишто го читаат форумот е неколку пати поголем од оние коишто пишуваат. Не би сакал да ја барам и анализирам причината за тоа, бидејќи логично е да се претпостави дека бројот на оние коишто гледаат фудбал е многу поголем од оние коишто играат. Единствено можам да се надевам дека бројот на оние коишто пишуваат на форумот ќе се зголеми и повеќе луѓе ќе се одлучат за дружење и пријателства. Како и да е понатаму, сега барем го потврдив сомневањето дека не сме само 20 луѓе на форум, туку многу повеќе.

Втората работа како што веќе кажав се некои новости за натамошниот дел од сезоната, а тие се организирање на првото издание на купот Maktrick и за првпат во историјата на нашата заедница организирање на Супер куп. Подетални информации околу купот Maktrick ќе бидат објавени наскоро, а во продолжение се клучните датуми за купот:

 • 3 јули 2013 - краен рок за пријавување
 • 17 јули 2013 - ждрепка
 • 24 јули 2013 - 1 коло (групи)
 • 28 август 2013 - финале
Што се однесува за Супер купот, тоа најмногу ќе зависи од шампионите во првата лига и купот на Македонија (дали ќе се согласат), но се надевам на позитивен исход, организирање на истиот и воведување на една убава традиција. Датумот ќе биде дополнително објавен.

Ако имате какви било предлози, замерки, коментари, критики, оставете го вашето мислење во делот за коментари, или направете го тоа на темата Maktrick на HT, или на Facebook страната на Maktrick.

01 June 2013

Петар Галевски (GM-Busav): Ако притиснем некое копче на GM тастатурата може и да добием пак

Петар Галевски a.k.a. GM-Busav е актуелниот, трет по ред за македонската заедница GM на Hattrick. За Hattrick дознал од boban_mk-GIGANT којшто често спомнувал дека игра некоја игра на интернет и дека е многу добра, па и тој решил да ја проба и да види како изгледа тоа чудо. Кога не е на ХТ вели дека студира и волонтира - студент на постдипломски студии на Машинскиот факултет во Скопје, и истовремено волонтира во извесна компанија во Скопје.

Би сакал да ни кажеш кое е значењето на Busav и Zapad?
- Бушав е буквално Бушав (се смее), а Запад моментална инспирација кога го отварав тимот што покасно беше поврзано со дивиот запад (лого, дресови, фан клуб, арена).

Како се случи тоа тетовчанец да е Гигант? Или Гигант е само маркетинг, а длабоко во срцето си Војвода?
- Кога почнував да ја играм оваа игра, во гигантите членуваа најјаките тимови во Македонија, јас учев од нив и кога заслужив станав еден од нив (се смее). Т.е. бев Гигант до пред да станам GM, сега сум официјално лице на Hattrick и како таков не смеам да припаѓам на ниедна групација.

Што мислиш за можноста за втор тим? Забележав дека си направил втор тим во Србија којшто се вика Напредак - Исток. Зошто Србија и зошто исток?
- Па и да и не, да затоа што е убаво да се почне од почеток да се потсетиш како е да почнеш од почеток, да пробаш нешто ново, да си поставиш нови како би рекле во фирмата каде што волонтирам таргети. А не поради тоа што треба да се плати за таа опција, сепак немаат сите средства за да си купат супортер. Што се однесува до вториот дел од прашањето прво сакав да си отворам тим на Куба, но бидејќи сите места беа резервирани тоа не можев да го направам, па се одлучив за Србија и Печ (постои врска, но за тоа некој друг пат и во некоја друга прилика).

Се чини дека не изненади многумина со твојот резултат во купот. Но, дали ти очекуваше таков пласман на почетокот од сезоната? Какви беа твоите претпоставки?
- Па секогаш целта е да се биде најдобар нели. Моите очекувања како и секоја сезона беа што подалеку да стигнам во купот тоа подобро, повеќе пари, прошлата сезона ете се погоди јаките тимови да ги избегнам и да дојдам во финалето.

Да, најголемите конкуренти што ги исфрли од купот беа двајцата Кабадаи во последните две кола. За разлика од тебе dadimo исфрли двајца прволигаши (едниот стана шампион) и двајца второлигаши (едниот влезе во прва лига). Дали мислиш дека те послужи среќата во ждрепката?
- Па, и јас и dadimo имавме многу среќа во купот минатата сезона. Среќата беше дефинитивно на моја страна во четвртфиналето против Сан Антонио, полуфиналето беше готова работа бидејќи кабадајата играше MOTS претходно и немаше многу опции за тој натпревар. Да имав некој посериозен противник (прволигаш) тешко дека ќе успеев.

Како го спреми финалниот натпревар, дали побара совет од некого, кои беа твоите размислувања за составот на противникот?
- Набрзина (се смее). Стварно немав многу време, имав мала консултација со еден ХТ колега и бидејќи dadimo е дефанзивна екипа без јаки напади и многу опции се решив да нападнам со сите сили (иако ни моите напади не се нешто посебно).

Хаха. Според рејтинзите победи оправдано, но сепак како влијаеше на тебе голот во продолженија?
- Не ја гледав на ХТ live, бев во Скопје цел ден, само ми јавија дека сум тепал во продолженија, после видов што и како било, и можеби да не се повредел Проевски ќе паднел гол во регуларен дел од натпреварот.

Ја прослави титулата?
- Не :(

Хахаха. Минатиот пат кога беше дел од Masters испадна во 1во коло. Кои се твоите очекувања за овој пат? Се чувствуваш посилен? Имаш амбиции за нешто повеќе или ќе се фокусираш на опстанок во македонската лига и повторување на успехот во купот?
- За Masters немам амбиции, едно до две кола финансиски добро би дошле паре си са паре. Тимот ми е ист и тешко дека може посилен од ова да биде ако не се засилам, а паре немам. Што се однесува за лигата пласман во бараж и опстанок би било одлично, а за купот до кај стигнеме, стигнеме. Ако притиснем некое копче на ГМ тастатурата може и да добием пак (се смее).

Кои менаџери се твој репер, која е твојата ХТ филозофија?
- Прво морам да ги споменам учителите (да не се налутат) boban_mk-GIGANT, Sasa-GIGANT и done_mkd, Бобан и Доне ги надминав останува уште Саша. Од другите менаџери ќе ги споменам Giga (Србија), Urban Drugi (Црна Гора) и многу други чии натпревари сум следел и учел од нив. Мојата филозофија е само сурова сила (се смее).

Ти си нашиот трет GM и ќе си земам за право да речам на моменти најлошо прифатен во заедницата. Како стана GM без претходна позначајна активност во македонската заедница? Со кого контактираше за да ја добиеш "работата"?
- GM станав така што се јавив на конкурсот кој го објавија од ХТ и после околу месец и пол ме контактираа дека изборот паднал на мене. За тоа зашто јас ќе мора да ги прашаш тие што бирале, кои критериуми ги имале при изборот.

Како GM воопшто не се експонираш во јавноста, па токму затоа се создаде една слика дека си заинтересиран единствено за својот тим и нормално за едитирање постови на форум. Зошто е тоа така? Немаш желба за дружба, не ти се допаѓаат луѓето на форум, или можеби нешто трето?
- Едитирањето постови е во описот на задачата на Mod делот од мојата работа, се обидувам да бидам праведен и помалку да казнувам, можеби понекогаш грешам во проценката (ете ти знаеш, ја критикуваше мојата работа, бевме во мала преписка). Се трудам да поделам што помалку казни, а имало случаи каде што можело да дојде и до исклучување од играта, а не завршило така. Тука сум за да помогнам, но ситуацијата во нашата комуна е далеку од тоа да направиме нешто заеднички (нешто налик на политичката сцена во нашата државичка за жал).

Минатиот конкурс за Mod заврши неуспешно. Дали можеби после овој конкурс ќе го добиеме првиот Mod во Македонија?
- На тоа прашање не можам да одговорам во моментов за жал.

Се сеќавам дека беше кандидат за селектор на Македонија, но не успеа во намерата. Ќе се обидеш уште еднаш во блиска иднина?
- Тогаш не успеав, но бев блиску, во блиска иднина тешко, немам време за селекторски обврски сепак тоа бара време и работа.

Ако ти пријде некој за совет и имаш само неколку минути за да им го кажеш твојот најдобар совет, што би било тоа?
- Да има трпение, бидејќи за да се успее на Hattrick навистина е потребно трпение, многумина се откажуваат поради тоа што е навистина тешко да се постигне успех за кратко време.

Нешто што би сакал да додадеш за крај?
- За крај поздрав до сите менаџери во нашата комуна, би било одлично овој проект да успее, и дајте да се обединиме конечно и да направиме нешто за Македонија во ХТ (можеби Грујо ќе ни изгради споменик во Скопје).

Хаха, јас ти благодарам за одвоеното време за ова интервју. Ти посакувам многу успех во твојата Hattrick кариера и GM работата.

26 May 2013

На запад ништо ново, а богами и во Македонија

На прагот од јубилејната за нас 30-та сезона, Македонија се обидува да се разбуди од длабокиот зимски сон. Но, колку ќе биде успешна во тоа, треба допрва да видиме. Сеуште сме без пласман на светско првенство со сениорската репрезентација, а сме и 3 и пол години без пласман на првенство со младинската репрезентација. Старо-новиот селектор на сениорската репрезентација ветува пласман на светско, а кај младинците се припрема генерација за освојување медал. Но, која е веројатноста за овие работи да се остварат?

Додека ние секојдневно се расправме и не правиме ништо конструктивно, многу репрезентации (коишто се колку нас, а некои и помали по број на корисници) се изборија за својот пласман на некое од светските првенства. Саудиска Арабија, Велс, Албанија се само дел од малите заедници кои се пласираа кај сениорите, а Лихтенштајн, Малта, Нигерија и други се пласираа кај младинците. Што е тоа што тие го имаат, а ние го немаме? Заинтересирани корисници? Знаење? Искуство? Организација?

Во една своја колумна пред 2 и пол години, coldwar-GIGANT истакна дека поради погрешните политики на двојниот селектор во тоа време, многу корисници се откажале од играта, па токму затоа заедницата броела два пати помалку наместо повеќе корисници. Денес во улогата на обвинителот coldwar се други личности, а во улогата на двојниот селектор е друг обвинет пред судот на јавноста. Но, дали и колку може една личност да влијае врз бројот на корисници во една игра? Дали фактот што Харалампие Хаџиристески ја крадеше федерацијата 10 години наведе некого да не гледа повеќе фудбал? Дали фактот што Мирсад Јонуз губеше од аматерски репрезентации наведе некого да не гледа повеќе фудбал? Веројатно наведе многумина да се откажат од инволвираност во македонскиот фудбал, но никој од нив не престана да игра и гледа фудбал.

Да бидеме искрени, оние што се откажале од Hattrick се откажале бидејќи не им се допаѓала играта, а не затоа што некој му сметал на некого. Ако мене ми се допаѓа играта, ќе ја играм без разлика на тоа кој е селектор, кој е скаут, или кој напишал и што напишал на форум. Доволен доказ за тоа е големиот број на корисници кои ги имаат своите тимови уште пред 2008 година или порано и сешуте активно играат. Очигледно фактот што бројот на корисници паѓа на глобално ниво не значи ништо за одредени личности, па секогаш е најдобро вината да ја бараме во нашата заедница. Уште една можност за конфликт, во тоа сме најдобри. Дури и да постојат личности кои се откажале поради такви околности, не би биле повеќе од 10% од вкупниот број на откажани корисници.

Зарем во сите држави на Hattrick постојат такви личности коишто ги "бркаат" корисниците со своето однесување? Зарем Hattrick пропаѓа поради 100-тина корисници? Во 2009 година Hattirck броел преку 950.000 корисници, а Македонија броела околу 1.000. Денес Hattrick има околу 550.000 корисници, а Македонија 500.

Меѓусебното обвинување и политиканство на форумот доведе до голема омраза којашто не носи ништо добро. За момент некои корисници повремено се "дрзнуваат" да речат дека конечно е дојдено време за обединување. Обединувањето во Македонија било, е и ќе биде само сон на патриотите, ништо повеќе, ништо помалку. Па видете, дури ни Никола Карев и компанијата не успеаа да ја обединат Македонија, а што остана за нас? Дали Македонија ќе се врати на старите победнички патеки со младинската репрезентација и дали ќе успее истовремено да ја извади на таа патека и сениорската, останува само да чекаме и да видиме. Посекако ретко кој е заинтересиран да помогне.

Со овој прв напис го означувам рестартот на она што некогаш постоеше за забава и дружба, со надеж дека ќе донесе нешто добро и нешто свежо во нашата мала и заспана заедница. Овојпат наместо со забава, започнувам со коментар и прашања за дел од проблемите со кои секојдневно се соочуваме. Дијалогот е начин за да се надминат проблемите коишто ги имаме, но него на македонскиот форум одамна го нема. Hattrick продолжува да тоне, а очигледно и ние со него.